Heraldiek

Wapen van de Huninga's

De Huninga's en NazatenDeVries


Uit onderzoek is tot nu toe gebleken dat de nazaten van Roelf Borgert de Vries en Geertje Nanninga de Huninga's (ook Huininga) van Oostwolde in hun bloed hebben en dus het wapen van de Huninga's ook hen toebehoort. Het eenvoudige wapen bestaat het een in blauw zilveren leeuw met een rode tong. Het helmteken is een uitkomende leeuw en de dekkleden zijn blauw, gevoerd van zilver. Als bron wordt aangegeven:

 

1. CBG, GHS SOAI2, B.F.W. von Broeken Fock, Friese Familiewapens. Wapens van oud-adellijke & geadelde, eigenerfde, & enkele patricische familiën van friesehen oorsprong in Friesland tusschen Fly en Eerns, waarbij gevoegd zijn wapens van enkele niet-friesche familiën, die aldaar goederen bezaten en ampten bekleedden, blz. 88.
2. CBG, GHS SOAII, B.F.W. von Broeken Fock, Friese Familiewapens, blz. 53
. Het wapen staat geregistreerd bij het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie).

 

NB: De kroon boven het wapen is er door 'iemand' nutteloos aan toegevoegd en behoort niet tot het oorspronkelijke wapen van het geslacht Huninga.

 

Roelf de Vries en Geertje Nanninga

In augustus 2008 tref ik in de woning van mijn moeder, Geertje Hillinga - de Vries, dochter van Roelf Borgert de Vries en Geertje Nanninga (foto links), in een trommel met enkele honderden knopen een muntstuk aan in de vorm van een medaille (zie onderstaande voor- en achterkant van de betreffende munt.

Aanvankelijk is het muntstuk helemaal zwart uitgeslagen en is er niet veel bijzonders te zien. Thuis gekomen is de munt eerst een nacht in een glas cola gelegd en vervolgens gepoetst.

Onder een laag komen daar de afbeeldingen tevoorschijn van Prins Berhard en Prinses Juliana en om de afbeeldingen heen zijn duidelijk ook hun namen goed leesbaar.

Na het omdraaien van de munt wordt vervolgens ook de achterkant ontdaan van de aanslag en gepoetst. Het zal niemand verwonderen dat ik een beetje rood begin aan te lopen als onder een laag aanslag het glimmende wapen van de Huninga's tevoorschijn komt! Welk verhaal zit hier achter? Uiteraard gaat onze speurtocht verder ....

 

Voorzijde van onderstaande 'munt'.

Voorkant van de munt

Achterzijde van onderstaande 'munt'.

Achterkant van de munt met het wapen van de Huninga's.

 

Dit muntstuk is mogelijk uitgegeven in 1936 bij de verloving van Prinses Juliana met prins Bernhard. Op 8 september 1936 werd de verloving bekend gemaakt van Prinses Juliana met Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, met wie zij op 7 januari 1937 in het huwelijk trad. Op die datum was het precies achtenvijftig jaar geleden dat de grootouders van de Prinses, Koning Willem III en Koningin Emma, in het huwelijk traden. Het burgerlijk huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard werd gesloten in het stadhuis van Den Haag; de kerkelijke inzegening vond plaats in de Grote of Sint Jacobskerk. Vanaf dat moment nam het paar zijn intrek in Paleis Soestdijk t Baarn.


Nu is de Nederlandsche Leeuw wel vaker afgebeeld op een muntstuk. Maar dan gaat het meestal om de gekroonde versie waarvan onderstaand een paar voorbeelden. Deze versie heeft ook altijd een ontbloot zwaard in zijn rechter- en een zevenvoudige pijlenbundel in zijn linkerhand. In alle gevallen is -soms met enige moeite- het geslachtsdeel van de leeuw zichtbaar. In bovenstaand geval is een vergrootglas niet eens nodig ...

Voorzijde van onderstaande munt.B

Muntstuk uit 1591

Achterzijde van onderstaande munt.

Muntstuk uit 1591

 

Herkomst bovenstaande munt: Nederlanden - 1591 de overwinning van Maurits. Inname van Zutphen, Deventer, Hulst en Nijmegen.

 

Afbeelding:

De Nederlandse gekroonde leeuw: in zijn rechterhand houdt hij een ontbloot zwaard, in zijn linkerhand een zevenvoudige pijlenbundel.

 

Tekst:

Het omschrift komt uit het bijbelboek Lukas :

 

FECIT.MAGNA.QVI.POTENS.EST


"Hij, die machtig is, heeft grote dingen gedaan."


In een wolk (voorzijde van de munt) staat het Hebreeuwse tetragrammaton.

Een 'tetragrammaton' is een vierletterig magisch teken, eigenlijk de eigennaam voor God, nl Johvah of Jaweh die in het Hebreewsch uit vier letters bestaat. In een aantal kerken is het verboden dit te gebruiken (YHWH). In het Hebreewsch geschreven als:

 

YHWH, maar dan geschreven in het Hebreewsch.

 

Tekst:

hier staat een zevenregelige tekst

 

ZVTPHANiae.
DAVENtriae.HVLSTi.
NOVIOMagique.LIBertate RESTituta CASTELlis.PLVRimis.CAPtis.
HOSTibusque.EX.BATavia.FVGatis SENatus.FOEDeratarum.PROVinciarum.
Fieri.Fecit.

 

"De vrijheid van Zutphen, Deventer, Hulst en Nijmegen hersteld, diverse schansen veroverd, de vijanden uit de Betuwe verjaagd zijnde, heeft de raad der Verenigde Gewesten deze (penning) doen munten".

 

Na de verrassing van Breda veroverde Maurits Zutphen, Deventer en Delfzijl. Dan volgden bij Nijmegen enige schermutselingen tegen de teruggekeerde Parma, die echter weldra weer naar Frankrijk moest. Vervolgens vielen Hulst en Nijmegen in Maurits' handen.

 

Voorzijde van onderstaande munt.Voorzijde van een muntstuk uit 1619.

Achterzijde van onderstaande munt.Muntstuk uit 1619.

 

Herkomst: Nederlanden - 1619. Synode van Dordrecht - rust en orde in de kerk en staat hersteld door Prins Maurits .

 

Afbeelding:

Onder een hemelslicht waarin in het Hebreeuws Gods naam staat, de Nederlandse leeuw met ontbloot zwaard en pijlenbundel.

Tekst (rondom):

 

RELIGIONE. ET. IVSTICIA. RESTITVTIS

 

Het voornaamste doel van de Synode was een uitspraak in het geschil tussen de remonstranten en contra-remonstranten.

De Orde van de Kouseband is één van de oudste ridderorden van Europa.

 

De koningen van Engeland zijn de soevereinen van deze orde. Het symbool bij uitstek voor de Orde van de Kousenband is de blauwfluwelen kousenband met gouden zomen, door een gouden gesp gesloten en met het devies: "Honi soit qui mal y pense" (Schande over hem die er kwaad van denkt). De ridders van deze orde dragen hem aan de linkerknie en de koningin om de rechterarm. De orde werd ingesteld in 1348 door koning Edward III.

 

Over het ontstaan van de orde bestaan verschillende legendes. Eén ervan is dat tijdens een dans op een bal aan het hof de gravin van Salisbury, Catherine Montacute, haar kousenband verloor. Terwijl de omstaanders lachten, raapte de koning die met haar danste, of in haar nabijheid was, deze kouseband op en, om haar gêne te besparen, bond hij het voorwerp om zijn eigen been met de woorden: 'Honi soit qui mal y pense', een uiting die het motto werd van de ridderorde.

 

Afbeelding:

Wapen van Prins Maurits met de Orde van de Kouseband boven twee ineengeslagen handen.

 

Tekst (rondom):

 

Onderaan: VNANIMITAS
Erboven IE.MAIN.TIENDRAY
Met signatuur C W (C.Wijntges)
Omschrift: (lelie) RESPVBLICA u DEMUM u FLOREBIT`

 


Deze pagina maakt deel uit van de website www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 2008
Revisie: 17 januari 2020
Samenstelling: © Harm Hillinga
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top